män som ammar

Idag på svt2 har temat varit kön. Det har visats dokumentärer om könsbyte, intersexualitet, transvestiter, genus och det som fångade mig mest manlig amning. Programmet om möjligheten för män att börja producera bröst mjölk var helt underbart! Där sitter forskare och barnmorskor och bekräftar att män kan producera bröstmjölk. Att dela lika på barnledigheten kan inte längre stjälpas av argumentet att kvinnorna måste vara hemma och amma om möjligheten att pappan kan vara hemma och amma.  Tänk på möjligheterna för båda mannen och kvinna, på möjligheterna som öppnas för föräldrarna. Kvinnan kan tidigare komma tillbaka till jobbet utan att behöva välja tidig amningsavvänjning, pappa ledigheten får en annan innebörd. Istället för att pappan tar ledigt i slutet av barnledigheten så kan den fördelas på annat sätt. Föräldrarna kan jobba halvtid och dela på ledigheten ända från början.

 

Men egentligen så är det nog inte amningen som gör att fler föräldrar inte delar lika på ledigheten utan det är nog våran föreställning om könet och vad barnet och lika väl föräldrarna behöver. Våran tro på att en mamma är bra på de ena och en pappa bra på det andra. Föreställningen om att en flicka föds med att vilja leka relations leka och välja passiva leksaker och pojkar föds med att vilja leka superhjältar och välja aktiva byggleksaker.

 

Vad vill jag själv göra? Hur skulle jag vilja ha min föräldraledighet?

Jag skulle tycka att det var bra om min man ville amma våra barn och om det gav samma näring och skydd som en kvinnas bröstmjölk och om det såklart inte skadade min man på ngt sätt. Jag har inga problem med att se han vara hemma 50 % av ledigheten. Sen skulle jag vilja att mina barn växte upp utan att det spelade någon roll om det var en han eller hon. Självklart spelar könet en roll, en ren biologisk roll men mer än det tycker jag inte är nödvändigt. Själva identiteten som kommer med ett kön är inte bestämd utan har förändrats med tiden. Mannen och kvinnan har inte samma roll idag som under 40-talet. Så vem vet, kanske kommer mina ännu ofödda barn växa upp i ett samhälle där leksaker är könsneutrala och män ammar sina barn i parken?